Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Primul cavaler

Primul cavaler

Încă un Decret prezidenţial. Încă o decoraţie. O înaltă distincţie de stat i-a fost oferită lui Ion Druţă „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la renaşterea naţională, pentru merite în dezvoltarea relaţiilor culturale cu ţările străine şi activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internaţional”.Ion Druţă, scriitor al poporului, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academician, laureat al Premiului de Stat al R. Moldova, stabilit de mai multe decenii la Moscova, a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”.

 Cu ocazia conferirii distincţiei, Vladimir Voronin i-a adresat lui Ion Druţă un mesaj de felicitare, în care se menţionează că „prin acordarea Ordinului „Bogdan Întemeietorul” este apreciată viaţa şi creaţia scriitorului, strâns legate de soarta poporului moldovenesc, ale cărui valori istorice şi morale Ion Druţă le-a promovat în scrieri cunoscute lumii întregi”.

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” a fost instituit la iniţiativa lui Vladimir Voronin în contextul aniversării a 650-ea a Statului Moldovenesc. Ordinul reprezintă o cruce în flori de crin aşezată pe o stea compusă din fascicole de raze. Crucea este încărcată cu un medalion rotund, având în relief efigia simbolică a domnului Ţării. Dat fiind că nu s-au păstrat imagini cu portretul Domnului Bogdan I s-a recurs la o imagine simbolică convenţională a suveranului călare, specifică pentru sigilografia şi numismatica europeană de epocă. Crucea în flori de crin e o referire la stema dinastică a Muşatinilor.